Data: 3 martie 2024
==================================================================================
”Larii lor stau înșirați în podoabă de ceară străveche.
Muza, întâiu în Săbed m-a nutrit în studii; pe urmă,
Locul părinților mei mi-a fost scump totdeauna, Șamșudul.
După aceea doi ani m-a hrănit Oșorheiul, de unde
Drumul spre Cluj l-am luat, la școlile lui învățate. ”
(Elegia autobiografică, compusă Gh. Șincai în 1803-Oradea)
Vizita pastorală a Preasfințitul Părinte Cristian în Protopopiatul Râciu.
Preasfințitul Părinte Cristian Crișan a fost prezent la ceremonia de sărbătorire a celor 270 de ani de la nașterea marelui Gheorghe Șincai, om de cultură, istoric, filolog, traducător, scriitor și reprezentant de seamă al Școlii Ardelene. Gheorghe Șincai a intrat în istorie într-un moment esențial pentru evoluția românilor, manifestându-se ca un promotor al ideilor progresiste într-o Europă marcată de epoca Iluminismului, având o viziune limpede și anticipativă.Doctor în filosofie și teologie, devotat slujitor al națiunii sale, Gheorghe Șincai a investigat cu fervoare și perseverență istoria poporului român, adunând dovezi pentru a consolida științific identitatea noastră națională – originea romană și latinitatea limbii române.
Gheorghe Șincai, ilustrul cărturar al Generației de Aur a Școlii Ardelene, a fost un pilon al culturii și educației românești în secolul al XVIII-lea. Prin dedicarea sa exemplară și contribuțiile sale remarcabile, el a luminat calea pentru generațiile viitoare.
La încheierea Sfintei Liturghii, a fost prezentată personalitatea marelui cărturar Gheorghe Șincai, născut în Râciu, acum 270 de ani, iar Slujba Parastasului a fost oficiată în Biserica Greco-Catolică din localitatea sa natală. Au urmat apoi scurte alocuțiuni susținute de Preasfinția Sa Cristian, istoricul Cornel Sigminean, Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai din Tg. Mureş, Ciprian Dobre, Prefectul județului Mureș, scriitorul Nicolae Băciuț, Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, istoricul Nicolae Ploieșteanu și Ciprian Belean, Primarul comunei Râciu.