Activități Evenimente

Data: 16 martie 2024

===================================================================================

”EXCESUL DE RUGĂCIUNE DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂȚII?”

CONFERINȚA ORGANIZATĂ DE PROTOPOPIATUL TÂRGU MUREȘ

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan și în prezența Preasfințitului Episcop Cristian Crișan, sâmbătă, 16 martie 2024, a avut loc la Târgu Mureș conferința cu titlul „Excesul de rugăciune dăunează sănătății?” – dedicată medicilor, personalului medical și tuturor celor interesați.

O tradiție începută acum doi ani în Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Armoniei, la îndemnul și cu binecuvântarea ierarhilor noștri, a continuat și în acest an prin intermediul acestei conferințe susținută de această dată de Părintele Prof. Dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Părintele profesor a subliniat că Spiritualitatea creștină, înțeleasă ca trăire autentică a comuniunii cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, include rugăciunea ca un element esențial, fără de care nu ar putea exista. Așa cum viața biologică a persoanei este susținută de respirație și de oxigen, tot așa viața sa spirituală este alimentată de rugăciune și de harul lui Dumnezeu. În lumea agitată în care ne desfășurăm existența, fiind asaltați de numeroase incertitudini și provocări cotidiene, rugăciunea devine o sursă de liniște și de pace lăuntrică. Întrebarea „Excesul de rugăciune dăunează sănătății?” conturează domeniul fascinant al relației dintre religiozitate și starea de bine a omului, dintre rugăciune și sănătate, cu implicații complexe referitoare la colaborarea dintre Biserică și lumea medicală în îngrijirea bolnavilor.

A abordat în ordine cele patru aspecte: Premise antropologice, Perspectiva științifică, O viziune de ansamblu, Care este măsura justă a rugăciunii?

În final, concluzionând, o viziune de ansamblu arată că rugăciunea este necesară și utilă tuturor, indiferent de statutul lor – medici, asistente, infirmiere, preoți, persoane bolnave sau sănătoase – deoarece:

a. Corespunde naturii umane, care este religioasă. Cei care se roagă nu fac un gest artificial, ci un act autentic uman. Prin urmare, este firesc ca rugăciunea să susțină sănătatea integrală a persoanei.

b. Definește modul de a fi creștini, fiind sufletul vieții spirituale și condiția esențială a sfințeniei la care suntem chemați fiecare prin Taina Botezului.

c. Ne unește cu Dumnezeu, care ne face părtași ai Iubirii Sale și ne ajută să depășim egoismul, să ne iubim corect pe noi înșine și să iubim semenii.

d. Însuflețește virtutea speranței.e. Fortifică sensul moralității și al responsabilității, care sunt valori esențiale în viața personală, profesională și socială.

Conferința a dat posibilitatea împărtășirii unor idei, sentimente, experiențe de viață, trăiri exprimate de către participanți. Mulți dintre ei au luat cuvântul făcând referire la nevoia atât de mare de comunicare între știință și religie, credință. Într-o lume tot mai agitată, mai stresantă, mai tulburată, oamenii au nevoie de iubire, de înțelegere, de comunicare, de comuniune. Rugăciunea sinceră, simplă, curată poate fi văzută ca liant între semeni, între medic și pacient, între medic și preot, între oameni deopotrivă. Rugăciunea ca mod de a trăi și a-ți îndeplini chemarea nu este niciodată în exces.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am avut posibilitatea acestei întâlniri, mulțumim Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan și Preasfințitului Episcop Cristian Crișan pentru susținere, Părintelui Profesor Cristian Barta, Domnului Rector al UMFST Leonard Azamfirei pentru facilitatrea organizării acestui eveniment la Universitate și tuturor celor care au participat și au făcut ca întâlnirea să fie una de îmbogățire sufletească, de bucurie și speranță.