// Preot Paroh

Parohia Greco-Catolică „Înălţarea Domnului” Nima Rîciului

Alexandru Dulău
Născut la

6 aprilie 1979

Studii

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj -Napoca
Facultatea de Teologie Greco-Catolică
-Departamentul Blaj-
Drept Braşov - specializarea drept juridic
Filozofie Cluj

Data hirotonirii

în anul 2012 de către Preasfinţia Sa Claudiu-Lucian Pop și numit preot paroh în anul 2013.

// Despre

Parohia Greco-Catolică „Înălţarea Domnului” Nima Rîciului

Mănăstirea este situată în Câmpia Transilvaniei, județul Mureș, protopopiatul Rîciu, în parohia Nima Rîciului, fiind așezată pe o suprafață de 1 ha teren care aparține Parohiei Nima Rîciului.

Adresă

Nima Rîciului, comuna Rîciu, județul Mureș, strada Principală, nr. 111

Telefon

0747134373

Email

dulaupriest@gmail.com

Scurt istoric al  înființării mănăstirii pe aceste  meleaguri

Parohia a fost înființată în anul 1925, însă nu a fost recunoscută de stat, preot  fiind Vasile Harșia, preotul din Bozed, conform Șematismul Veneratului Cler pe anul 1932.

În anul 1937, Administrator parohial a fost preotul Poptămaș Dumitru conform Șematismul Clerului pe anul 1937.

În anul 1948, zece tinere din localitate au fost pregătite pentru a intra în mănăstire de către preotul care păstorea parohia în acele vremuri, părintele Comes Gheorghe. Celibatul părintelui a fost izvor de vocații în această direcție.

Având în vedere contextul istoric traversat de Biserica Greco-catolică din țara noastră, starea socială tensionată  urmată de persecuția preoților și a bisericii noastre, crezul și dorința celor 10 tinere aspirante la călugărie s-a năruit. Mai mult, scoaterea din biserica parohială și din comunitate a preotului Gheorghe Comes a oprit demersul tinerelor de a intra în viața călugărească. Acesta a fost trimis  la Mina de plumb din Baia Sprie,unde i-a fost afectată irecuperabil sănătatea.

Omul nu poate zădărnici planul lui Dumnezeu, astfel că, în anul 1990, părintele Gherman Vasile, protopopul locului, cu sediul la Rîciu, în amintirea acelor 10 fecioare și a părintelui Gheorghe, începe demersurile în vederea realizării și ridicării unei mănăstiri în localitatea Nima Rîciului.

Astfel, la data de 5 mai 1991, are loc  ”întemeierea sfintei mănăstiri de rit greco-catolic din Nima Rîciului, protopopiatul Riciu, din Arhidieceza Bisericii Române Unite cu Roma Blaj”(Hrisovul întemeierii mănăstirii). Sfințirea s-a făcut de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Alexandru Todea, la ceremonialul religios participând și preoții protopopi Gherman Vasile și Sabău Liviu , alături de preoții Dogaru Grigore, Pop Tămaș Dumitru, Moldovan Petru și Șarlea Simion.

Mănăstirea poartă hramul ”Înălțarea Domnului”. Acest sfânt locaș este destinat să servească în cele sufletești pe credincioșii din orice timp și loc, pentru ca să afle aici mângâiere, pace și har,“izvor de apă curgătoare în viața de veci”(Ioan 5, 14).

Istoric al preoților care au oficiat în cadrul mănăstirii după anul 1990

  • 1990-1992: Preot Gherman Vasile
  • 1992-1997: Preot Comes Ovidiu
  • 1997-2003: Preot Comes Virgil
  • 2003-2008: Preot Narcis Martiniuc
  • 2008-2010: Preot Gabor Balint
  • 2008-2013: Preot Pop Adrian
  • 2013 – Preot Alexandru Dulău

Particularități ale mănăstirii

Așezată într-un cadru natural deosebit, la marginea unei păduri, pe poala unui deal, a rămas implementată ca celebră, peste veacuri, exclamația Ierarhului nostru „aici îi sus, îi sus, mai aproape de Isus!”
“Aici sus, sus mai aproape de Isus”, este ridicată Calea Sfintei Cruci, pe drumul de 1 km care duce la mănăstire, în amintirea mântuitoarelor patimi. Lucrarea a fost realizată în anul 2014. De atunci, în fiecare an, creștinii de pretutindeni sunt așteptați să se roage, alături de noi, Calea Sfintei Cruci la următoarele evenimente religioase: Ziua Crucii (14 septembrie), Duminica a treia din postul mare, a Sfintei Cruci, în Vinerea Mare și cu ocazia “Adormirii și înălțării cu trupul la cer a Maicii Domnului”(15 august)

Icoana Maicii Domnului, făcătoarea de minuni, simbolul biruinței prin umilință de la Nima Rîciului, care este coborâtă în fiecare duminică, în timpul sfintei Liturghii, atunci când intonăm imnul “Cuvine-se cu adevărat”, moment în care, creștinii i se pot închina.

Program liturgic

În mănăstirea noastră se oficiază următorul program liturgic: sfânta liturghie (luni, marţi, miercuri, joi, vineri, duminică şi în sărbători), vecernie (sâmbătă), liturghie şi maslu de obşte (în fiecare primă vinere din lună).

Calea Crucii se oficiază în Postul Mare, de Ziua Crucii şi la sărbătoarea „Adormirii şi înălţării cu trupul la cer a Preacuratei Fecioare Maria”; Menţionăm că în localitate este ridicată, pe o distanţă de 1 km, Calea Sfintei Cruci;

În postul Sfintei Marii ne rugăm zilnic Paraclisul Maicii Domnului.

Pelerinaje

Odată cu întemeierea mănăstirii, în fiecare an, în acest locaș dedicat rugăciunii  în vederea mântuirii sufletelor, se organizează pelerinajul tradițional românesc cu ocazia “Adormirii și înălțării cu trupul la cer a Maicii Domnului”

Pelerinajul începe în data de 14 august fiind animat de diverse rugăciuni și pricesne mariane, până la revărsatul zorilor. În ziua de 15 august, începând cu ora 8.30, creștinii de pretutindeni sosiți la mănăstire, alături de preoții prezenți, se roagă Calea Crucii urmată de celebrarea Sfintei Liturghii.