// Preot Paroh

Parohia Greco-Catolică Râciu “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Toader Dulău
Născut la

-

Studii

-

Data hirotonirii

-

// Despre

Parohia Greco-Catolică Râciu
“Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

 

Parohia, pe timpul conscripției episcopului Inochentie Micu Klein era sediul arhidiaconatului Râciu, avea 335 de credincioși, biserica și casă parohială.

Adresă

-

Telefon

-

Email

-

Preoți: Popa Mihail, care era arhidiaconul districtului și care a luat parte la Sinodul din 25 mai 1739; popa Toma; popa Andreica; popa Zaharia. La începutul secolului al XIX-lea funcționa ca preot Alesandru Bucur, căruia i-a urmat Ioan Pantea. (cf. Șematism 1900)

Între anii 1911-1925, impunătoarea biserică greco-catolică din Râciu cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”

Șematismul anului 1932 ne spune că preotul parohiei era Simion Nicoară care este și Administratorul Protopopiatului Râciu. În anul 1932 parohia avea 1181 credincioși, iar în anul 1937 parohia avea 1319.

În anul 1948,  odată cu desființarea Bisericii Greco-Catolice, biserica a fost atribuită parohiei ortodoxe,  care o folosește ca biserică parohială.

După anul 1989  parohia  este  reactivată de pr. Vasile Gherman. În anul 1990, a fost numit paroh de Râciu, unde începe construcția unei noi biserici, care din grija lui Dumnezeu a putut fi sfințită de IPS Mitropolit Lucian în anul 1999.
La 88 de ani, în 2001, se retrage și devine  protopop  onorific al Râciului, iar la 30 martie 2004, Sf. Părinte Papa Ioan Paul II i-a acordat titlul de Prelat Papal Onorific, în semn de recunoaștere și apreciere a mărturiei sale de credință și a fidelității față de Scaunul Apostolic al Romei.

Biserica ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”

Construcţia bisericii noastre a fost începută în anul 1995 cu mult curaj de Pr. Gherman Vasile, care scria: „am vîrsta de 80 de ani şi mă cutremur la gândul că mă pândeşte nenorocirea să mă cobor în mormânt cu mustrarea de conştiinţă că rămâne turma fără păstor şi fără adăpost, pradă lupilor care vor să o sfâşie”. Cu mult efort, ajutat de Pr. Sabin Făgăraş şi de Pr. Sita Claudiu a reuşit să ajungă în frumoasa zi de 27 iunie 1999 când s-a sfinţit biserica.

Din 2001 preotul Sita Claudiu devine parohul bisericii pănă în 2004 când este numit paroh și protopop de Brașov.

Din2004 și pănă în prezentparoh al Parohiei Râciu este preotul Toader Dulău, fiul acestor meleaguri.