Activități Evenimente

Dată: 14.02.2021


       Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș și AGRU Târgu Mureș, cu binecuvântarea PS Cristian Crișan, au organizat prima conferință din seria celor dedicate bicentenarului nașterii pentru veșnicie a unuia dintre cei mai importanți oameni de cultură români ai secolului al XVIII-lea, teolog, istoric și filolog, corifeu al Școlii Ardelene și protopop al Bisericii Greco-Catolice, Petru Maior.

        Conferința cu titlul „Petru Maior 200” a fost susținută de unul dintre cei mai valoroși istorici pe care i-a avut și îi are Târgu Mureșul și cultura națională, directorul Institutului de Cercetari Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române din Târgu Mureş, istoricul Cornel Sigmirean.

Domnul profesor a făcut o incursiune în viața acestuia vorbindu-ne despre formarea intelectuală, teologică și opera marelui cărturar, într-un mod prin care din nou a trezit în noi un sentiment de mândrie dar și de datorie pentru a continua și trăi cu râvnă ceea ce corifeii Școlii Ardelene au lăsat neamului românesc și Bisericii Greco-Catolice. 

Tot astăzi, la statuia lui Petru Maior de la umbra Universității a cărui patron spiritual a fost, a avut loc o slujbă de pomenire și a fost depusă o jerbă de flori.

Mulţumind încă o dată domnului profesor, apreciem lecţia de istorie adevărată ţinută astăzi în biserica noastră și îl așteptăm cu bucurie mereu, în mijlocul nostru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *