Activități Evenimente

Dată: 20 IULIE 2021


                 La Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tg Mureș, s-a deschis, marti, 20 iulie, expoziţia de grafică „Bisericile de lemn Mureșene“. Prin intermediul acestei expoziţii vor putea fi admirate imagini cu biserici de lemn aflate pe teritoriul Jud Mureș, biserici făurite în perioada sec XIV-XIX, ce aparțin patrimoniului național.

                 Bisericile de lemn transilvănene sunt poate cel mai bun exemplu de împletire a artei populare, culturii, spiritualităţii, tradiţiei şi creştinismului. Sunt adevărate opere de artă, mărturisind despre vremuri când biserica era cea mai importantă clădire a comunităţii rurale – uneori şcoală, aşezământ de cultură şi artă, loc de întâlnire şi loc de sfat cu preotul.

Doar în jud Mureș, până la sfârșitul sec XIX, au fost 208 biserici și mănăstiri de lemn funcționale, care au avut și un rol educativ. În procent de peste 60% acestea erau greco-catolice (datele sunt conform Sinaxarului Bisericii).

                 Materialul expozițional conține și un serial de icoane de mărime mijlocie, precum și miniaturi reprezentând sfinți ai bisericii și secvențe din viețile lor.Icoanele dezvăluie lumea credinţei. Fiecare icoană, unică prin felul ei, atrage prin povestea şi mesajele ce stau dincolo de un simplu desen.

                 Galeria este pregătită de Graficianul Horea Remus Epure în colaborare cu Protopopiatul Greco Catolic Tg Mureș Râciu și AGRU Tg Mureș.

Sperăm că aceste informaţii să-i determine pe cât mai mulţi credincioşi, pe iubitorii de cultură şi tradiţii populare să viziteze această expoziţie .Galeria este la dispozitia vizitatorilor pe strada Armoniei nr 29/A, la Biserica Adormirea Maicii Domnului.

Protopop pr. IOAN FĂRCAȘ