Activități Evenimente

Data: 14 ianuarie 2022

===============================================================================

Noapte de veghe la  Râciu sub semnul sinodalității

Vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 18:00, în Parohia Greco-Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Râciu, protopopiatul Târgu Mureș-Râciu, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, și a Preasfinției Sale Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a fost organizată o noapte de veghe și rugăciune.

Programul liturgic a încercat să cuprindă cât mai mult din bogăția spirituală a Bisericii Catolice. În debutul  acestuia a luat cuvântul Preasfinția Sa Cristian care a ținut o prelegere despre sinodalitate, împărtășind idei despre comuniune, participare și misiunea activă a fiecăruia dintre noi în viața Bisericii. Primul moment de rugăciune a fost Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în rit bizantin prezidată de Episcopul Auxiliar, alături de acesta au concelebrat preoți din Arhieparhie și din alte Eparhii greco-catolice precum Cluj și Oradea, iar răspunsurile au fost oferite de grupul tinerilor din parohia Râciu. După Sfânta Liturghie a fost oficiat „Paraclisul Maicii Domnului”, care este un canon de mângâiere Către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Următorul moment înălțător a fost „Acatistul Fericiților Martiri”, rugăciune închinată celor șapte Episcopi Martiri Greco-Catolici, declarați Fericiți de Papa Francisc, la 2 iunie  2019, pe Câmpia Libertății din Blaj. După care Pr. Iosif Mihăeș din Parohia Băița, județul Bihor a îmbogățit seara celebrând Sfânta Liturghie în rit latin, următorul punct din program fiind „Adorația Euharistică”.

După o scurtă pauză, credincioșii catolici de ambele rituri, s-au așezat sub mantia ocrotitoare a Maicii Sfinte prin rugăciunea Rozariului recitând „Rozariul de Bucurie”,  „Rozariul de Durere”, „Rozariul de Mărire” și „Rozariul de lumină”.  Aflându-ne în imediata apropiere a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a rostit o cunună de rugăciuni cu această intenție, pentru ca dorința Mântuitorului ca toți să fie una să se împlinească.

În încheiere s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în rit bizantin. Toți cei prezenți au implorat ocrotirea Maicii Domnului, cântând Litania Lauretană și primind Binecuvântarea Domnului prin mijlocirea preoților prezenți.

Noaptea de veghe și rugăciune a putut fi ascultată în direct la Radio Maria.

Vlad Mezei 

Biroul Arhieparhial de Presă