Activități Evenimente

Data: 26 martie 2022

===============================================================================

Cea de-a 11-a ediție a ”Marșului pentru viață” la Târgu Mureș s-a desfășurat sâmbătă, 26 martie, în tradiționala locație din Piața Teatrului.

Evenimentul, la care au participat aproximativ 100 de persoane, a fost organizat de Protopopiatul Greco Catolic Târgu Mureș – Râciu, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Târgu Mureș și Primăria municipiului Târgu Mureș.

 Tema ”Marșului pentru viață” din acest an a fost :

„Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață.”

 ”Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut, și înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit” ne spune Domnul prin Ieremia, cap 1, Vers. 5.

 „Marşul pentru viaţă” este un eveniment care doreşte afirmarea valorii persoanei umane, apărarea dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi şi a persoanelor în vârstă sau bolnave, eliberarea omului de tot ce îl distruge sau alienează (avortul, violenţa, droguri, prostituţie, sclavia modernă a muncii, traficul de organe şi de persoane, razboiul si ororile lui).

Scopul adunării publice este manifestarea solidarităţii cetăţenilor pentru promovarea vieţii şi sprijinul acordat femeilor aflate în criză de sarcină.

„Fiecare viaţă este un dar”. Unul dintre adevărurile fundamentale ale lumii este cel legat de dreptul fiecărui copil de a se naște. Acest drept este mărturisit de Dumnezeu, de Biserică și de legea firii. În același timp, dreptul copilului de a se naște este din ce în ce mai contestat. Pe de o parte de măsuri legislative, administrative, uneori chiar medicale, iar pe de altă parte prin promovarea unei culturi centrate nu pe viață, ci pe moarte.

Într-un discurs adresat Academiei Pontificale pentru Viață în iunie 2018, Papa Francisc a afirmat: „Apărarea nenăscutului nevinovat trebuie să fie clară, fermă și pasională, pentru că în joc este demnitatea persoanei umane, care este întotdeauna sacră și cere iubire pentru fiecare persoană, indiferent de vârsta sau stadiul ei de dezvoltare.” Ca atare, pentru noi catolicii, respectarea vieții, în special a celor nenăscuți, este intrinsecă identității noastre de oameni de credință. Nu admite nicio negare, nicio excepție și nici un compromis.

„Spunem bun venit primăverii mult aşteptate, care este semnul vieţii pe care Dumnezeu ni-l oferă în fiecare an şi-l repetă pentru ca noi să înţelegem că viaţa, de fapt, îşi are originea în El şi nu în noi. (…) Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru viaţa pe care am primit-o fiecare dintre noi, bine ştiind că fără o bună decizie a mamelor noastre, niciunul dintre noi nu era astăzi aici.”

„În ochii lui Dumnezeu nu există viață care nu merită să fie trăită sau care merită disprețuită. Viața se află în centrul credinței creștine. Copiii nenăscuți și vârstnicii depind de societate. Viața este întotdeauna un dar de la Dumnezeu și de aceea este inviolabilă.”

 Azi la o zi după sărbătoarea Bunei Vestiri, are loc în Tg Mureş, și în alte peste 500 de localități din întreaga țară procesiuni închinate dreptului copilului de a fi născut, de a trăi în această lume, de a se bucura de viață, drept pe care noi, cu mila Domnului, cei care suntem născuți l-am avut; și ce dar mai prețios considerăm în viața noastră decât darul vieții?

„Viaţa, spaţiu pentru Dumnezeu”. În aceste condiţii, considerăm vitală responsabilizarea societăţii faţă de acest dar a lui Dumnezeu, înfăptuit concret prin sprijinirea femeilor în criză de sarcină şi a copiilor lor.

Fiecare persoană poate să ajute o femeie în criză de sarcină! Experienţa celor care s-au implicat arată că sprijinul din partea tatălui copilului, a unei prietene, a unui psiholog, a unui preot, duhovnic sau persoană consacrată, poate face diferenţa între avort şi naşterea copilului.

Și să nu uităm, marșul acesta nu e doar despre copii nenăscuți, e despre copii, despre familie. Despre viață, așa cum o primim în dar și cum tot în dar o dăm mai departe. Nu e vorba doar de avort, doar de criza de sarcină, doar de femei aflate la răscruce de drum, este vorba de o omenire aflată într-o cumpănă majoră. 

 Acum, aproape de noi, se desfășoară o dramă a mamelor și a copiilor, a dreptului lor la viață și a dreptului la protecție. Războiul a omorât copii și părinți și a obligat mii de mame și copii să fugă din casele lor, din țara lor. 

Fiecare ființă zămislită în pântecele matern contează în iconomia lui Dumnezeu, în planul Său de Mântuire. Despre dragostea Creatorului pentru fiecare dintre creaturile Sale ne vorbește și David în Psalmul 139: ” Doamne, Tu mă cercetezi de aproape și mă cunoști/ știi când stau jos și când mă scol/ și de departe îmi pătrunzi gândul./ Știi când umblu și când mă culc/ și cunoști toate căile mele./ … / Tu mi-ai întocmit rărunchii,/ Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele:/ Te laud că sunt o făptură așa de minunată./ Minunate sunt lucrările Tale,/ și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!/  Trupul meu nu era ascuns de Tine / când am fost făcut într-un loc tainic,/ țesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului./ Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau/ și în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.”

 Învățătura Bisericii proclamă un mesaj de viață, amintindu-ne că fiecare viață este un dar sacru de la Dumnezeu din momentul concepției până la moartea naturală.

Astăzi ne angajăm să ținem inima și ochii deschiși asupra lumii în care trăim și să nu spunem niciodată „pe mine nu mă interesează”. Suntem responsabili de viața fiecărui om,  pentru că fiecare persoană umană  poarta chipul lui Dumnezeu și toți suntem chemați la viață și la comuniune de iubire și de fericire. Nu întotdeauna însă avem curajul de a lua apărarea celui nevinovat și ne este teamă să ne compromitem.

 Doamne, învață-ne să prețuim fiecare viață de la concepere până la moartea naturală și să reafirmăm mereu cu pasiune valoarea fiecărei vieți umane, căci merită să fie respectată, apărată, iubită și slujită. 

Doamne, invață-ne să trăim în iubire și pace!

Protopop preot Ioan Fărcaș