Activități Evenimente

Data: 11 mai 2023

==================================================================================

Neobositul și energicul profesor Cornel Sigmirean, Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” a inițiat și organizat, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Mureș și Primăria Târgu Mureș, Conferința Națională “O istorie fără opțiuni: victimele regimului comunist”, un eveniment la care au participat istorici, profesori, cercetători, preoți ai Protopopiatului Greco-Catolic Tg.Mureș, elevi, studenți precum și un public însetat de istorie adevărată.

Evenimentul care s-a desfășurat în data de 11 mai 2023, în Sala Marea a Palatului Administrativ, a fost dedicat Zilei Naţionale de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste. Această zi a fost marcată pentru prima dată la Târgu Mureș.

În cadrul acestui eveniment Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a transmis un mesaj prin părintele-vicar Liviu Ursu: „Este o ocazie potrivită să amintim în acest moment solemn mărturia de credinţă a celor şapte episcopi martiri beatificaţi de Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj pe data de 2 iunie2019. Martirii temniţelor comuniste se roagă din ceruri cu noi şi pentru noi. Chiar pe data de 13 mai se organizează la Sighet pelerinajul anual al Bisericii Greco-Catolice la Cimitirul Săracilor şi nu pot să nu amintesc faptul că acel loc freamătă de dorurile martirilor îngropaţi în morminte necunoscute de oameni, dar ştiute de Bunul Dumnezeu”.De asemenea, a fost lansat volumul “Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”, de Marin Pop, istoric la Muzeul Judeţean Sălaj, care face parte din proiectul “Iuliu Maniu” al Editurii Şcoala Ardeleană.