SĂRBĂTORI

Data: 6 ianuarie

=================================================================================

Imediat după botez, Isus a văzut Spiritul lui Dumnezeu ce venea asupra lui ”    (Matei 3,17)

La Botez misiunea lui Isus primeşte confirmarea autoritară a Tatălui. Botezul lui Isus reprezintă o referinţă precisă pentru botezul nostru. Cei din jur se aşteaptă ca şi noi să dovedim că am fost botezaţi. Avem datoria de a trăi cu mai mare coerenţă credinţa noastră.

Trebuie să demonstrăm altora că viaţa noastră aparţine lui Cristos, că avem o credinţa matură şi conştientă. După ce părinţii noştri ne-au dat darul botezului, acum suntem în măsură să ne asumăm responsabilitatea noastră, de a dori să trăim ca şi creştini convinşi şi convingători. Într-un timp în care se apără ideea de “rebotezare” (abjurarea creştinismului) este necesar şi urgent, ca numele nostru de creştin înregistrat în matriculele parohiale să iasă la lumină. Este timpul să onorăm angajamentele pe care, în ziua botezului, părinţii şi naşii le-au luat pentru noi.

Este necesar să ne reamintim de botezul nostru, şi să-l trăim la persoana întâi. A sosit momentul să redescoperim o virtute de care se vorbeşte mult, dar care este puţin practicată: coerenţa. Coerenţa este acea virtute prin care unul acţionează după cum gândeşte şi gândeşte după cum acţionează. Coerenţa creştină trebuie să se măsoare cu dificultăţile şi tentaţiile de fiecare zi. Să nu-l lăsăm pe Dumnezeu la marginea vieţii şi a societăţii noastre. Să nu ne mulţumim să fim creştini doar cu numele, satisfăcuţi de o rugăciune, o faptă de milostenie, sau un gest de bunătate. Evanghelia trebuie să impregneze şi să antreneze întreaga noastră viaţă!

Cum spune un faimos scriitor francez: “Lumea de azi le cere creştinilor să rămână creştini”. Tocmai pentru faptul că societatea de azi merge mereu spre decreştinare, şi se răspândeşte indiferenţa faţă de Cristos. Probele cele mai asiguratoare şi valide pe care putem să le furnizăm cu privire la credinţa noastră, sunt cele ale existenţei şi acţiunii noastre cât mai asemănătoare cu Evanghelia.

Spunea Maritain: “Dacă într-un timp ajungeau cinci argumente pentru a explica existenţa lui Dumnezeu, azi omul reţine că acestea sunt insuficiente şi vrea un al şaselea argument, cel mai complet, cel mai autoritar, viaţa celor care cred în Dumnezeu“.

pr.Leonardo Sapienza

Sursa: predici.cnet.ro